Ravintola Kesäkartanoa ruokkii aurinko

Kesäkartano on Suomen ainoa Joutsenmerkitty klubiravintola. Kartanogolfin toimitusjohtaja arvelee ympäristöarvojen vaikuttaneen myös kentän arvostukseen lajin harrastajien keskuudessa.

”Joutsenmerkki vahvistaa haluamme olla asiakkaidemme vaatimusten tasoinen”, Kartanogolfin toimitusjohtaja Petteri Ruuskanen totesi seitsemän vuotta sitten, kun kentän yhteydessä toimivalle ravintola Kesäkartanolle myönnettiin Joutsenmerkki.

Asiakkaiden vaatimuksiin on tosiaan vastattu. Etelä-Savon Joroisissa sijaitseva Kartanogolf on viime vuosina noussut vauhdikkaasti erilaisissa golfkenttien rankingeissa.

– Monessa rankingissa olemme kärkipäässä ja joissakin parhaitakin. Ehkä siinä näkyvät nämä ympäristöarvotkin. Positiivista kuvaahan se luo paikasta, Ruuskanen pohtii nyt kesän 2020 kynnyksellä.

Viimeisimmässä vuoden 2019 kenttärankingissa Kartanogolf oli Suomen 11. arvostetuin kenttä 138 kentän joukosta. Hinta-laatusuhteella mitattuna golfarit arvioivat kentän koko Suomen toiseksi parhaaksi. Pelaajat arvostivat erityisesti Kartanogolfin kentän kuntoa, palvelutasoa ja ravintolaa.

”Golfklubin kynnys on monelle turhan korkea”

Keväällä 2020 golfkausi käynnistyi koronaviruksen takia ilman ravintolapalveluja. Ulkoilmassa ja väljillä etäisyyksillä harrastettava laji on silti ollut tänä keväänä ehkä tavallistakin suositumpi, kun muut harrastusmahdollisuudet ovat olleet vähissä.

Pelaajia on Kartanogolfillakin riittänyt, mutta ravintola on täytynyt pitää kiinni. Mukaan on myyty lähinnä kahvia ja pientä evästä.

Klubiravintoloille on tyypillisesti haastavaa houkutella asiakkaita golfareiden ulkopuolelta. Kesäkartanossa muiden kuin pelaajien osuutta asiakaskunnasta on pystytty viime vuosina hieman kasvattamaan.

– Hyvä ruoka ja viihtyisä ympäristö houkuttelevat muitakin asiakkaita kuin pelaajia, mutta ainahan ulkopuolisten asiakkaiden määrä voisi olla suurempikin. Golfklubin kynnys tuntuu olevan monelle turhan korkea.

Energiaa auringosta

Vuonna 2016 Kartanogolf osallistui Mikkelin ammattikorkeakoulun Kohti vähähiilistä matkailua Etelä-Savossa -tutkimukseen. Tutkimuksen mukaan kentän hiilijalanjälkeä voisi pienentää esimerkiksi aurinkovoimalalla. Suurelta alueelta todennäköisesti löytyisi sopiva paikka aurinkopaneeleille. Kentän sähkönkulutus myös painottuu kesään, kuten aurinkovoimalan tuottokin.

Aurinkovoimalaa oli jo harkittukin Kartanogolfilla. Eipä siis aikaakaan, kun voimala oli jo rakennettu. Ihanteellinen paikka paneeleille löytyi vanhan klubirakennuksen katolta.

Ympäristöarvoihin panostaminen on myös huomattu golfpiireissä. Golfpiste on kutsunut Kartanogolfia ”Suomen ympäristöystävällisimmäksi golfklubiksi”.

Vuonna 2017 kentälle myönnettiin myös Suomen Golfliiton ympäristöpalkinto.

– Varmasti ravintolan Joutsenmerkkikin on omalta osaltaan vaikuttanut tähän, Ruuskanen arvelee.

Joutsenmerkityissä ravintoloissa vähennetään aktiivisesti jätemääriä sekä veden- ja energiankulutusta. Raaka-aineiden alkuperä tunnetaan, kasvisruokaa on tarjolla aina ja siivouksessa sekä astianpesussa käytetään ympäristömerkittyjä tuotteita. Tutustu kriteereihin tarkemmin täällä.

Kuvat: Kartanogolf