Joutsenmerkin siivouksen kriteerit uudistuivat – entistä ympäristöystävällisempää siivousta

Joutsenmerkin siivouksen kriteerit ovat uudistuneet. Tiukat kriteerit varmistavat, että Joutsenmerkitty siivous on entistä ympäristöystävällisempää ja laadukkaampaa.

Joutsenmerkki on uudistanut kriteerit siivouspalvelulle. Siivouksessa käytettyjen puhdistusaineiden sallittua määrää on tiukennettu. Siivouspalvelun tulee myös huolehtia, että entistä suurempi osa puhdistusaineista on ympäristömerkittyjä. Suomessa on tällä hetkellä kolme Joutsenmerkittyä siivouspalvelua. Yksi niistä on Lassila & Tikanojan Ekosiivous.

Huonosti siivottu voi olla huono myös ympäristölle

Siivousalan ammattilaiset näkevät työssään monenlaisia tiloja – myös huonosti siivottuja. Tällaisissa kohteissa kengät tarttuvat lattiaan, pinnoilla on pinttynyttä likaa ja tahmeaa pölyä. Kysyimme Lassila & Tikanojan palvelunhallintapäällikkö Maria Koskelalta onko hän törmännyt vastaaviin ongelmiin.

-Kyllä, olen kohdannut tällaisia kohteita. Usein halutaan säästää siivouskustannuksista ja kertoja harvennetaan. Joskus syynä voi myös olla väärin tehty siivous. Tällöin on saatettu käyttää vääriä menetelmiä tai puhdistusainetta ei ole laimennettu oikein.

Maallikko voisi helposti ajatella, että ongelma korjaantuu käyttämällä aiempaa enemmän ja tehokkaampia siivousaineita. Osaavalla ammattilaisella on kuitenkin paremmat keinot: Nykyaikaiset mikrokuituiset siivousvälineet ja vesi. Näitä keinoja myös Joutsenmerkki edistää.

Joutsenmerkitty siivous säästää ympäristöä

Joutsenmerkki asettaa siivouspalvelulle tiukat vaatimukset. Niissä korostuvat ympäristö, terveys, laatu ja osaaminen. Joutsenmerkityssä siivouspalvelussa käytetään mahdollisimman vähän puhdistusaineita ja siivous tehdään ympäristön sekä terveyden kannalta parhailla puhdistusaineilla. Tiukat kriteerit ohjaavat yrityksiä toimimaan paremmin.

Esimerkiksi Ruotsissa Lundin yliopiston siivous on pystynyt vähentämään puhdistusaineiden käyttöä lähes 70 %. Valtaosa vähennyksestä saatiin aikaan vaihtamalla tiivisteet valmiisiin käyttöliuoksiin. Ympäristön lisäksi myös laatu paranee, sillä puhdistusaineet ovat tehokkaimmillaan silloin kun ne on laimennettu oikein.

Toinen ruotsalainen Joutsenmerkitty siivouspalvelu, Samhall Ab, vähensi vuodessa muovipussien käyttöä 37%. Muovin osuus toimistosiivouksen jätemäärästä voi olla hämmästyttävän suuri, mikäli jätepussit vaihdetaan joka kerta uusiin.

Myös Lassila & Tikanojalla käytännöt jätepussien osalta ovat muuttuneet. – Joutsenmerkin hakemisen myötä ryhdyimme seuraamaan muovipussien kulutusta. Koko yrityksen tasolla muovipussien määrä oli melkoinen. Nyt työpistekohtaisia roska-astioita on vähennetty. Joutsenmerkki on tuonut näitä hyviä käytäntöjä meille ja asiakkaille, Maria Koskela kertoo.

Miksi ostaa Joutsenmerkitty siivous?

Miksi sitten kannattaisi ostaa Joutsenmerkitty siivous? Tietysti vähentääkseen ympäristön kuormitusta. Muitakin hyviä syitä löytyy.

-Joutsenmerkin vaatimukset takaavat sen, että siivouksessa käytetään nykyaikaisia ja ympäristömerkittyjä siivousvälineitä. Lisäksi satsaamme ympäristöystävällisten työtapojen kouluttamiseen ja ohjeistamiseen. Nämä yhdessä takaavat laadun ja siivotut pinnat pysyvät puhtaina, Koskela sanoo.

-Lisäksi Joutsenmerkin vaatimukset parantavat työturvallisuutta, koska annostelemme aineita oikein ja käytämme turvallisia, ympäristömerkittyjä aineita. Riittävin väliajoin tehty siivous myös parantaa siivottavan tilan sisäilmaa, Koskela lisää.