Joutsenmerkin hakeminen

Oletko hakemassa tuotteellesi tai palvelullesi Joutsenmerkkiä? Onneksi olkoon, se on hyvä päätös. Jos kaipaat apua, voit aina ottaa yhteyttä asiantuntijoihimme ja kysyä vinkkejä. Autamme mielellään.

Joutsenmerkin hakeminen on liiketoiminnan kehitysprosessi. Se kehittää monipuolisesti yrityksen toimintaa: tuotekehitystä, tuotantoa, johtamista ja markkinointia. Samalla se tietysti auttaa vähentämään ympäristön kuormitusta.

Kuinka Joutsenmerkki toimii?

Joutsenmerkki myönnetään vain ympäristön kannalta parhaille tuotteille ja palveluille. Joutsenmerkin voi saada tuote tai palvelu, joka täyttää sille asetetut kriteerit. Kriteerien täyttyminen osoitetaan kirjallisella hakemuksella sekä tarkastuskäynnillä.  Joutsenmerkki myönnetään määräajaksi, sillä kriteereitä uudistetaan keskimäärin 3-5 vuoden välein.

Joutsenmerkkiä voi hakea tuotteen tai palvelun valmistaja, maahantuoja tai myyjä. Merkkiä haetaan maassa, jossa tuotetta valmistetaan tai sitä markkinoidaan. Tuotteen ei siis tarvitse olla valmistettu Suomessa tai Pohjoismaissa. Joutsenmerkkiä voi käyttää myös Pohjoismaiden ulkopuolella.

 Näin haet Joutsenmerkkiä

  1. Selvitä onko tuotteellesi laadittu kriteerit.
  2. Perehdy Joutsenmerkin hakemisen hyötyihin, kriteerin vaatimuksiin, tuotteeseen mahdollisesti tarvittaviin muutoksiin ja merkin maksuihin. Ympäristömerkinnän henkilökunta auttaa mielellään.
  3. Tee päätös merkin hakemisesta.
  4. Täytä hakemuslomake ja lähetä se Ympäristömerkintään.
  5. Ryhdy koostamaan hakemukseen liitettävää dokumentaatiota. Huomaa että joissain tuoteryhmissä Joutsenmerkillä on käytössä sähköisiä työkaluja ja laskentataulukoita hakemisen helpottamiseksi. Kysy näistä lisää Ympäristömerkinnästä.
  6. Joutsenmerkin hankkiminen saattaa edellyttää muutosten tekemistä tuotteeseen tai tuotantoprosessiin. Varaudu tekemään muutoksia ennen kuin lähetät dokumentit tarkastettavaksi.
  7. Lähetä kirjalliset dokumentit Ympäristömerkintään. Kun dokumentit on tarkastettu, teemme vielä paikan päälle tarkastuskäynnin.
  8. Hakemuksen ja tarkastuskäynnin hyväksynnän jälkeen tuotteelle myönnetään Joutsenmerkin käyttöoikeus ja lupanumero.
  9. Käytä Joutsenmerkkiä monipuolisesti, jotta saat siitä suurimman mahdollisen hyödyn.

Jos tuotteellesi tai palvelullesi ei löydy kriteerejä, lähetä tuoteryhmäehdotuksesi osoitteeseen joutsen@ecolabel.fi