Hankintaverkosto

Ympäristömerkinnän Vihreät valinnat -hankintaverkosto on aloittanut toimintansa Suomessa. Verkoston tarkoituksena on saattaa yhteen yritysten hankintoja tekeviä sekä antaa heille innostusta ja apua vastuullisten hankintojen tekemiseen. Verkosto toimii kaikissa Pohjoismaissa, Ruotsissa ja Norjassa verkosto on saanut jo vankan jalansijan yritysten keskuudessa.

Ympäristömerkinnän hankintaverkosto on perustettu, jotta yhä useampi organisaatio aktiivisesti kysyisi ja suosisi ympäristömerkittyjä tuotteita ja palveluita. Suomessa on käytössä kaksi ympäristömerkkiä: Pohjoismaiden yhteinen Joutsenmerkki ja EU-ympäristömerkki.

Yritysten hankinnoilla on suoria ja merkittäviä ympäristövaikutuksia. Hankkijoina yritykset pystyvät vaikuttamaan tarjontaan jopa yksittäisiä kuluttajia voimakkaammin. Yritysten ns. epäsuorat hankinnat ovat yksi konkreettinen osa yrityksen vastuullisuustyötä.

Verkostossa käsitellään hankintojen vastuullisuutta mm. liikematkailun, toimistolaitteiden, palveluiden sekä paino- ja paperihankintojen näkökulmasta.

Jäsenyyden hyödyt

Liittymällä hankintaverkoston jäseneksi yritys

 • pääsee mukaan verkostoon, jossa hankinnoista vastaavat ja ympäristömerkittyjen tuotteiden ja palveluiden tuottajat voivat kohdata ja luoda suhteita keskenään
 • saa käytännön opastusta vastuullisten hankintojen suosimiseen sekä ostopolitiikan laatimiseen
 • saa apua vastuullisuusviestintään
 • saa kutsuja Ympäristömerkinnän järjestämiin verkostotapaamisiin ja seminaareihin
 • pääsee esille Ympäristömerkinnän viestinnässä
 • voi esittäytyä Joutsenmerkin nettisivuilla ja saada linkin oman kotisivunsa ympäristöosioon
 • saa säännöllisesti ilmestyvän uutiskirjeen, jossa paneudutaan tarkemmin hankintoihin liittyviin ympäristönäkökulmiin
 • saa käyttöönsä hankintaverkoston sertifikaatin
 • saa käyttää ”Vihreät Valinnat – Ympäristömerkinnän hankintaverkosto” -logoa markkinoidessaan omaa ympäristötyötään nettisivuillaan

Ympäristömerkinnän hankintaverkoston logo

 

Kuka voi liittyä verkostoon?

Jäsenyys on avoin yrityksille ja yhteisöille, jotka haluavat tukea ja näkyvyyttä omille ympäristötoimenpiteilleen. Yritysten, joiden palveluille tai tuotteille voidaan myöntää ympäristömerkki (Joutsenmerkki tai EU-ympäristömerkki), tulee ensin hakea ympäristömerkkiä ja sen jälkeen ne voivat liittyä verkostoon.

Ympäristömerkkien tuoteryhmät:

Verkoston jäsenet

Verkoston jäsenet näet tältä sivulta.

IF_logo_rgbMarkrpint_logoMSD4väri RGBmotiva-logo_pystyFiblon_YritystunnusBrotherLT_008ScandicStaples_EasyLogo_rgbLOGO csf_pngMEDICONSULT_SLOGANsuo_300pxaktiivivesi-logoJoroisten-kartanogolffibs yritysvastuuverkostoGASUM_logo_sininen_RGB_2012UPM_logoHämeen Kirjapaino Oy_uusi_pysty_RGBPerho-LOG-vär-rava2b-finland-logo

Mitä tarvitaan?

Verkoston jäseniltä edellytetään:

 1. Yleistä ympäristö- ja ostopolitiikkaa, joka näyttää miten yritys tai yhteisö ottaa huomioon ympäristönäkökohdat, kun se pyytää tarjouksia tai ostaa tuotteita tai palveluita.
 2. Jatkuvan parantamisen tavoitetta liittyen ympäristömerkittyjen tuotteiden hankkimiseen. Ensimmäisenä askeleena yritys kysyy aktiivisesti toimittajilta ympäristömerkittyjä tuotteita. Vähitellen se alkaa suosia ympäristömerkittyjä tuotteita ja palveluita aina kun se on mahdollista.
 3. Vuosittaista selvitystä hankituista Joutsenmerkityistä/EU-ympäristömerkityistä tuotteista ja palveluista. Ympäristömerkintä lähettää vuosittain kyselyn, miten ympäristömerkittyjen tuotteiden ja palveluiden käyttö yrityksessä on lisääntynyt.

Ympäristömerkintä neuvoo tarvittaessa hankintaverkoston jäseniä ympäristö- ja ostopolitiikan laatimisessa sekä ohjeistaa ostoihin ja tarjouspyyntöihin liittyvissä ympäristökysymyksissä.

Hakeminen ja maksut

Verkoston vuosittainen jäsenmaksu on 1500 €, mikroyrityksille 300 €. Yritykset, jotka ovat Joutsenmerkin tai EU-ympäristömerkin luvanhaltijoita, on vapautettu maksuista. Jäseniä, jotka ovat liittyneet verkostoon marraskuun 1. päivän jälkeen, ei liittymisvuonna laskuteta. Jäsenyys uusitaan vuosittain.

Jos haluat jäseneksi, lähetä viesti osoitteeseen: vihreatvalinnat@ecolabel.fi

Laita mukaan seuraavat tiedot:

 • yrityksen yleinen ympäristö- ja ostopolitiikka
 • yrityksen logo kuvatiedostona kotisivullemme ja verkoston ppt-esittelyihin liitettäväksi
 • lyhyt kuvaus toiminnasta

Saat paluuviestissä sopimuspohjan.

Lisätietoja:

Hankintaverkoston tapahtumat 2017

Hankintaverkostolla on viisi tapaamista ensi vuoden aikana. Lisäksi verkostolla on muutakin toimintaa. Tapahtumat järjestetään seuraavasti

 • 9.3.2017 Ympäristömerkinnän vuosiseminaari
 • 25.4.2017 Teemana tekstiilit. Lisäksi tietoa julkisista hankinnoista
 • 14.6.2017 Teemana kahviautomaatit ja -palvelut. Lisäksi tutustumme Reiluun kauppaan ja Luomuun.
 • 12.9.2017 Vierailu verkoston jäsenen luona. Workshop hankintojen tekemisestä.
 • 21.11.2017 Teemana rakentaminen ja remontointi. Lisäksi vietetään verkoston pikkujouluja

Tervetuloa mukaan tapahtumiin! Jos yrityksesi ei vielä ole Hankintaverkoston jäsen, niin ei hätää. Voit tulla tutustumaan yhteen tapaamiseen ennen verkostoon liitymistä (poislukien 9.3. vuosiseminaari, johon ilmoittautumiset vain kutsun perusteella). Ilmoittaudu tilaisuuksiin täällä.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna