Vastuullinen kuluttaminen

Ympäristö on myyntivaltti. Tuotteita mainostetaan ympäristöväittämillä ja pakkauksista löytyy monenlaisia merkkejä, mikä saa monen pään pyörälle. Joutsenmerkin avulla on helppo tehdä vastuullinen ostopäätös.

Ympäristöväittämät ja -merkit kertovat esimerkiksi tuotteen hiili- tai vesijalanjäljestä, luonnonmukaisesti tuotetuista raaka-aineista tai tuotteen kierrätettävyydestä. Useimmat merkeistä ovat ns. yhden asian merkkejä eivätkä kerro tuotteen kokonaisympäristövaikutuksesta.

Joutsenmerkki huomioi kokonaisuuden eli tuotteen koko elinkaaren ja kattavasti eri ympäristövaikutukset. Merkki asettaa vaatimuksia myös tuotteen turvallisuudelle ja laadulle.

Joutsenmerkin avulla on helppo tehdä vastuullinen ostos. Joutsenmerkityt tuotteet kuormittavat ympäristöä todistetusti vähemmän koko elinkaarensa aikana ja ne ovat läpäisseet tiukat, asiantuntijoiden laatimat ympäristö-, laatu- ja turvallisuusvaatimukset.

Jokainen voi vaikuttaa siihen, kuinka paljon Joutsenmerkittyjä tuotteita ja palveluita on saatavilla. Mitä enemmän ympäristömerkittyjä tuotteita ja palveluita käytetään ja vaaditaan, sitä halukkaampia myös valmistajat ovat toimimaan ympäristöä huomioiden.

Miksi valita Joutsenmerkitty tuote tai palvelu?

  • Tuote tai palvelu kuormittaa ympäristöä vähemmän koko elinkaarensa aikana.
  • Tuotteen tai palvelun  suurimmat ympäristövaikutukset on minimoitu.
  • Tuotteen tai palvelun ympäristöystävällisyyteen voi luottaa, koska sen on tarkistanut ulkopuolinen, puolueeton taho.
  • Tuote tai palvelu on laadukas; Joutsenmerkin saadakseen se on täyttänyt myös toimivuus- ja kestävyysvaatimukset.