pytty_printti_354x443_pysty

Pyttyasiaa: Viemäri ei ole roskis

Jätevesien laatu paljastaa, että kodeissa käytetään paljon sellaisia tuotteita, jotka sisältävät ympäristölle vaarallisia aineita ja kemikaaleja. Pytty-kampanjalla havahdutetaan kotitalouksia siihen, että viemäri ei ole roskis.

Joutsenmerkki ja EU-ympäristömerkki ovat mukana Vesilaitosyhdistyksen ja viidentoista suomalaisen vesihuoltolaitoksen yhteisessä Pytty-kampanjassa, joka näkyy 7.11.-17.11. isojen kaupunkien elokuvateattereiden valkokankailla. Tietoa haitallisista aineista ja ohjeita vesistöystävällisiin toimintatapoihin löytyy kampanjan nettisivuilta pytty.fi. Kampanjaan liittyy myös tietoiskuja.

Asukkaat kuormittavat jätevedenpuhdistamoja ja vesistöjä kodin kemikaaleilla usein tietämättään.

-Jätevedenpuhdistamoissa poistetaan kyllä tehokkaasti ravinteet ja orgaaninen aines, mutta kaikkia haitta-aineita puhdistamo ei pysäytä, vaan niitä päätyy vesistöihin, Vesilaitosyhdistyksen vesiasiain päällikkö Saijariina Toivikko kertoo.

EU:n ulkopuolella esimerkiksi tekstiilien valmistusta koskeva lainsäädäntö ei ole kovin tiukka. Siksi tuontitekstiilien mukana ostamme myös haitallisia aineita, jotka päätyvät pesussa jäteveteen.

Tutuissa kuluttajatuotteissa, kuten paistinpannuissa tai vedenpitävissä teknisissä urheiluvaatteissa, voi olla haitallisia perfluorattuja alkyyliyhdisteitä (PFAS-yhdisteitä), jotka ovat erittäin pysyviä. Yhdisteitä käytetään, koska ne hylkivät vettä, likaa ja rasvaa.

Myös kosmetiikassa ja hygieniatuotteissa käytettyä antibakteerista triklosaania löytyy jätevesistä. Triklosaania arvioidaan päätyvän suomalaisille jätevedenpuhdistamoille noin 25 kg vuodessa. Määrästä vesistöihin jatkaa noin kolmannes. Triklosaanin määrää voi vähentää helpoimmin jättämällä sitä sisältävät tuotteet hankkimatta.

Valitse ympäristömerkittyjä tuotteita

-Arjen valinnoilla on väliä. Ympäristömerkit huomioivat tuotteen koko elinkaaren ja rajoittavat tiukasti kemikaalien käyttöä. Joutsenmerkki ja EU-ympäristömerkki kertovat tuotteen tai palvelun olevan ympäristön kannalta parhaiden joukossa, Ympäristömerkinnän asiantuntija Terhi Uusitalo kertoo.

Vastuullinen kuluttaja varmistaa, ettei omassa kodissa viemäriä käytetä roskiksena. Jätevesien johtaminen ja puhdistus onnistuvat parhaiten, kun viemäriin ei laiteta sinne kulumattomia aineita, kuten vanhentuneita lääkkeitä tai maaleja.

Lisätietoa

 

 

 

 

Kommentoi

3 vastausta artikkeliin Pyttyasiaa: Viemäri ei ole roskis

 1. Sari says:

  Minä olen kamala ihminen. Olen päästänyt tärpättiä ja asetonia viemäriin, tästä on paljon jo aikaa enkä saa enää tehtyä tekemättömäksi ikävä kyllä. En tehnyt sitä tahallisesti en oikeasti tiennyt että ne ovat vaarallista jätettä. Olen tahattomasti myrkyttänyt vesistöjä.

  • Minna Kinnari says:

   Hei Sari, et ole ainoa joka on näin tehnyt. Kollegani tuossa vieressä sanoi tehneensä ihan saman nuorena remontoidessaan ensimmäistä asuntoaan. Kaikki eivät tiedä, että vedenpuhdistuslaitokset eivät pysty puhdistamaan kaikkia myrkkyjä jätevesistä. Siksi mekin kampanjoimme asian eteen.

 2. Sari says:

  Olen niin pahoillani että kaadoin aikoinani vaarallista jätettä viemäriin, luulin naiivisti että jätevedenpuhdistamo pystyy puhdistamaan kaiken. Nyt en enää ikinä kaada viemäriin haitallista ainetta.